Make your own free website on Tripod.com
*** Szentpétervári oroszlánok ***Az Admiralitás keleti szárnya előtti rakpart lépcsőjének két oldalát ez a két bronzoroszlán díszíti. Talán ők a legnépszerűbbek a város számos oroszlánfigurája közül, nem csak a turisták, hanem a helybéliek is előszeretettel fényképezkednek velük.
Hasonló pózban több oroszlánt is találunk a városban, itt van mindjárt az Orosz Múzeum előtt álló két szobor. Ilyen az egyikük közelről, és ilyenek együtt messziről az épület előtt (talán kivehető a két sziluett, a baloldali megvilágítva, a másik sötétben):
De ugyanilyen oroszlánok állnak a Jelagin-palota előtt is a Jelagin-szigeten:


A hasonlóság nem véletlen, hiszen ezek mind ugyanabban a műhelyben, egyazon minta alapján készültek, modelljük a Peterhofban (nemrég Petrodvorec) található oroszlános szökőkút állatfigurája volt:
Nekem a következő két oroszlán a kedvencem, ők a Jelagin-sziget Finn-öbölre néző, nyugati csücskén állnak. Valamikor a XVIII. század végén faragták ki őket egy bizonyos fajta, a várostól nem messze kitermelt kőzetből, majd a Sztroganov-nyaraló díszeként szolgáltak. Később nyomuk veszett és csak az 1924-es nagy árvíz után, a nyugati part helyreállítását követően kerültek mostani helyükre. Ekkor komoly tervek alapján megerősítették a partrészt, vörös gránitból teraszos platót alakítottak ki, melynek két végére helyezték egymással szembefordítva a hatalmas, két méter magas szobrokat. A sziget belseje felől közeledve az öböl felé, egészen különös hangulatú, szép látvány a tenger és az ég hátterén kirajzolódó két monumentális figura.

Itt pedig az Oroszlános híd - 1826-ban nyitották meg és máig megmaradt eredeti formájában. Függőhíd. A XIX. században valósították meg a világon több helyen is a függőhíd ötletét: vasláncot vetettek át magas építményeken és parti támasztékokkal is megerősítve ezek a láncok tartották a hídat. Így van ez a szentpétervári Oroszlános híd esetében is, úgyhogy ezek a háromméteres oroszlánok nem csak dísztárgyként ülnek itt, hanem a testükön keresztülvezetett láncon tartják a híd 27 méteren átívelő szerkezetét a rajta járkáló emberekkel együtt. Jobbra egy korabeli rajz a figura belső szerkezetéről.

A Gribojedov-csatornán átívelő Bank-híd szárnyas oroszlánjainak is hasonló szerepük van, a modelljüket is ugyanaz a szobrász, Szokolov készítette, aki az Oroszlános híd figuráit. Ezeknek a különös lényeknek oroszul grifon a neve, melyben nem nehéz felfedezni a mi griffmadarunk fogalmát, bár a mi népmeséinkben a griffmadárnak inkább a repülő madár mivolta hangsúlyos és nem az "oroszlánsága".


És ezek is szárnyas oroszlánok, a Vaszilij-sziget szélén, közvetlenül a Néva partján:
Ez a kerítés egy tizennyolcadik századi neves irodalomkedvelő mecénás, Kuseljev-Bezborodko palotáját választja el a rakparttól. A palota egy akkoriban feltárt gyógyvízforrás helyén épült, kerítését huszonkilenc egyforma, vaslánccal összefűzött oroszlán őrzi.
A Vaszilij-szigeten, az Akadémia Irodalmi Intézete (Puskinszkij Dom) előtti rakpart vörös gránitlépcsőjén ül ez a két gránitoroszlán. Írott források 1805-ben említik először, de pontosabb adatokat eddig nem találtak róluk.